måndag 26 januari 2015

Skruvade sockor och lurviga lockar

Har faktiskt stickat ett par sockor till efter julklappssockorna i förra inlägget. Såg någonstans om "spiralsockor", sockor stickade som i spiral runt runt. Utan häl men med passform ändå tack vare snurret. Fick för mig att det var hälen som var tråkig i sockstickandet och gjorde mig ett par såna. Det var inte hälen som var tråkig upptäckte jag utan det var fortfarande socka nummer två... 
 Men OM man tycker att det är bekymmersamt att sticka häl så är detta ett jättebra alternativ! Eller för barn som växer, eftersom det inte finns någon häl blir de ju aldrig (nästan) för små...så det blir nog fler vad det lider till lilla Y.
Jag la upp antal maskor delbart med 5, i mitt fall enligt det garn jag hade passade det med 40 m, på strumpstickor i lämplig storlek till garnet. Sen stickade jag resår, 2 räta 2 aviga tills jag tyckte det räckte med resår då markerade jag varvet med en garnbit i annan färg och körde: 3 räta 2 aviga varvet ut i tre varv. Sen förskjöt jag mönstret en maska, alltså började med 1 avig sen *3 räta 2 aviga* (* till* varvet ut) sluta varvet med 1 avig fortsätt så sammanlagt tre varv. Sen förskjuter jag mönstret en maska till, blir alltså 2 aviga 3 räta varvet ut...
Så fortsätter man att förskjuta varvet en maska var tredje varv...låter det hopplöst, det är det inte, googla så hittar du kanske en bättre beskrivning :)
Jag slutade framme vid tårna med ett varv räta maskor, sen minskade jag en maska i början på varje strumpsticka tills det bara var 12 m kvar sammanlagt, då drog jag en tråd igenom och fäste arbetet.
Jomän, så hade jag stickat ett par sockor till mig själv! 
Under nyårssemestern i Idre med familjen virkade jag faktiskt en mössa åt mig själv! Jojo plötsligt händer det. Använde mig av Kungen & Majkis baggymössmönster, du kan hitta det HÄR, blomman är gjord efter det HÄR mönstret.
Jaha så nu behöver jag då inte frysa om knoppen mer, vilket jag inte gör särdeles ofta om jag ska vara ärlig...har rätt "lurvigt" hår...för att uttrycka det milt...
Men när det ser ut på detta sätt utanför rutan, som det gjorde för någon dag sen, kan det ju vara skönt även för en sån som jag med en mysse.
Blev alldeles kylslagen av att titta på kortet, får nog ta mig en kopp te under filten och virka några varv till tv:ns brusande...HerrPersson brusar inte särdeles mycket här hemma på några veckor nämligen. Han har dragit på tjänsteresa till betydligt varmare ställen så istället för virkad mössa fick han packa ner kepsen...han har nämligen inget lurvigt hår att lita till i kyla eller sol som jag har :)

1 kommentar:

  1. Varma sköna sockor och jättefin mössa du har gjort. Även jag har på gamla dar börjat använda mössa, helt otänkbart i min ungdom men man blir ju alltid lite klokare med åren :)
    Ha en trevlig dag.
    Annika

    SvaraRadera